Marsresorna ska enligt planen starta år 2022 då två män och två kvinnor ska grunda en marskoloni genom att åka den långa resan på sex månader utan returbiljett. Martina Johansson som läser pedagogik och sociologi på PA-programmet på Sociologiska institutionen är alltså en av de tio svenskar som gått vidare i antagningen till rymdresan och tror hon kan få nytta av sina studier på Sociologen om hon går vidare.
-Jag har kunskapen om människor och viljan att förstå hur folk fungerar. Jag skulle kunna hjälpa den lilla gruppen om fyra personer att inte gå sönder under de 8 år vi först arbetar på jorden och under resten av livet på mars. Jag har framförallt det synsättet de söker tror jag.
Martina Johansson fick beskedet att hon valts ut som kandidat på mail några dagar efter nyår och blev väldigt förvånad.
-Jag visste att jag hade fördel för att jag var tjej, men trodde nog inte att det skulle hända. Ingen förväntar sig gå vidare av över 200 000 sökande, det var bara några procent som kom vidare till nästa steg. Det var häftigt och fascinerande!
Varför väljer de dig?
- Jag kan både lära mig det tekniska, jag har intresset och är smart nog, och jag har en nyfikenhet att förstå saker. Att jag kommit vidare ser jag som ett bevis på att de ser detta.
Är det galenskap eller mod som driver dig?
-Det gäller att man har tänkt efter noga. Det handlar mycket om att jag känner att det finns en utväg, säger Martina Johansson. Om något skulle förändras. De etiska reglerna säger att man får lov att tacka nej under vilken del av processen som helst. Det gör att jag känner mig trygg och vill fortsätta.
Läs även intervju och se tv-inslag på svt.se
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/martina-kan-bli-en-av-de-forsta-pa-mars