Sedan 1930-talet har LO anställt experter för att stärka sin politiska position och skapa kunskapsunderlag för förslag och debatt. Utredarna balanserar mellan att använda akademiska metoder och att representera medlemmarnas behov.
Staffan Edling berättar att från början var tanken att göra fältstudier och att observera utredningsarbetet på plats under ett år men det var inte möjligt och istället fick han intervjua så mycket han ville och följa med på arbetsplatsbesök.
– Det var kul att följa med och att utforska den världen. Jag har fått närma mig stora frågor empiriskt.
Avhandlingen fokuserar på tre frågor:
- Hur språket i LO:s rapporter formas.
- Hur utredarna representerar medlemmarna.
- Hur LO:s arbete kopplas till akademi och politik.
Hur skapas politisk kunskap?
Staffan Edlings forskning ger viktiga insikter om politisk kunskapsproduktion. Opponenten professor Linda Sonneryd, Örebro universitet, summerade avhandlingens betydelse under disputationen:
– Avhandlingen var intressant och rolig att läsa. Vi vet nu mycket mer om kunskapsproduktion i politiska organisationer och om LO.
Forskningen belyser hur kunskap och politik kan samverka i praktiken – och vad andra organisationer kan lära av detta. Den ger också en större förståelse för hur utredarna navigerar viljan att ta reda på saker om världen och målet att främja organisationens intressen. I framtiden vill Staffan Edling gärna fortsätta att forska om hur vetenskap och politik hänger ihop.
– Jag vill ta reda på mer om olika typer av kunskapsproduktion utanför akademin, förutom fackförbund och intresseorganisationer så är myndigheter intressanta.
Om avhandlingen
Fredagen den 6 december försvarade Staffan Edling framgångsrikt sin avhandling “Politisk epistemologi: Kunskap och påverkan i fackliga utredning” och erhöll därmed titeln doktor i sociologi. Handledare var Sara Eldén och Alison Gerber.
Hela avhandlingen finns i Lunds universitets forskningsportal.