Avhandlingen undersöker 1998 års svenska förbud mot sexköp. Materialet har samlats in mellan 2009 och 2019 och analyserar lagen ur juridiska, politiska och sociala perspektiv samt inom ramen för moralpolitik. Avhandlingen bidrar till förståelsen av prostitutionspolitik och definitionen av moralpolitik som politisk klass. I avhandlingen klassificeras sexköp som "samtyckesbrott" (eng consensual crimes) med religiösa rötter som styrs genom repressiv policy (eliminering genom kriminalisering), restriktiv policy (strikt reglering) eller integrativ policy (införlivning i sektorrelevant lagstiftning).
Ämne som väcker starka känslor
Opponenten professor Sara Johnsdotter, Malmö universitet, summerade avhandlingen och konstaterade att prostitutionsfrågan är kontroversiell.
– Området väcker starka känslor och moralpolitik handlar om vilken sorts samhälle vi vill leva i.
Petra Östergren berättade att ämnet gjort att hon tvingats att vara mycket noggrann under arbetet för att kunna möta kritik.
Sara Johnsdotter avslutade diskussionen med att säga att avhandlingen är ett viktigt bidrag till teoriutveckling inom socialantropologin.
– Det är en tät välskriven text med originalitet och akademisk integritet som kräver koncentrerad läsning. Som läsare är jag övertygad.
En enhällig betygsnämnd godkände avhandlingen.
Om avhandlingen
Petra Östergren har skrivit en avhandling med titeln “Sweden's Ban on Sex-Purchase: Morality politics and the governance of prostitution”. Handledare Simon Turner och Sébastien Tutenges.
Avhandlingen i Lunds universitets Forskningsportal (öppnas i ny flik).