Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskargrupp om trafficking ifrågasätts av politiker

Sveriges radio sände en debatt mellan Petra Östergren, projektledare för den del i studien som tittar på olika länders förhållningssätt till prostitution och EU-parlamentarikern Malin Björk (V) i Sveriges radio, P1-morgon.


Sociologens Petra Östergren och Isabelle Johansson medverkar i EU-projektet Demand-side Measures Against Trafficking (DemandAT) som tittar på hur man ska komma åt trafficking och människohandel inom EU. Studien har fått kritik för att flera av forskarna bakom studien motsätter sig den svenska sexköpslagen, alltså att det är brottsligt att köpa sex.

 

En av kritikerna till projektet, Malin Björk säger att den nordiska modellen där man kriminaliserar köparen fungerar, medan Petra Östergren säger att en av forskarens uppgifter är att vara kristisk och titta på vad som fungerar vad som inte fungerar av det som politiker har bestämt.

- Vår uppgift är att titta på vilka åtgärder som fungerar allra bäst och bland annat jämföra tysk, svensk och nyzeeländsk politik, säger Petra Östergren.

 

Lyssna på debatten på sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6169033